Csutora Vendégház-Vasvár

9800 Vasvár - Nagymákfa, Akáczfa u. 9.

Csörren a csermely a kert alatt,
A csendet jegyesül kérte.
Csobban az ér, benne őz szalad,
Csitt, hogy a csend utolérje!
Nézi a vízben magát az állat
S ring tova képe a nászba,
S a Nap kacarászva fest őzgida árnyat
A kertben a vén ház falára.

A falu

Nyugalom. Ez a jelző, amit az idetévedő látogató legtöbbet használ, ez lehet a kulcsszó Nagymákfával kapcsolatban. Mákfa, kicsit a „Hol volt, hol nem volt…” kezdetű történetek helyszínére emlékeztető falu, a történelmi Vasvár mellett 6 km fekszik, tkp. annak közigazgatási része.
Persze, ha a vándor beleun a falu zavartalan madárcsicsergésébe, akkor uccu neki nézzünk körül a környéken! Csupán egy ugrás Vasvár, ahol a Szentkút bükköse tövében gyógyhatású termálfürdőben mártózhatunk meg. Mellette horgásztavak és közel a Rába folyó is.

Aki a természetes fürdőket kedveli, annak sem kell messzire menni. 15 km-re lévő Szajk és Gersekarát a fürdőzésen és horgászaton kívül számos lehetőséget nyújt a technikai vízsportok kedvelőinek is.

A Vendégház

Az Akáczafa utca végén folydogál a Csörnöc patak, mellette a Hollósi erdő, szemben egy domb lombos erdővel, amit a helyiek csak Bükknek neveznek. Az idelátogató számára új értelmezést kap a csend fogalma. Itt terül el a 9-es szám alatt Csutora Vendégház, pajtával és egykoron használt istállóval.
A házhoz kiterjedt, zárt füves, telek tartozik füves focipályával, kerti padokkal, asztalokkal, szőlőlugassal, veteményeskerttel. A telek végén csordogál a Mókus patak, ha éppen kedve van, mert az aszályos év nem tett jót a vízhozamának. A telken az öreg dió, szelídgesztenye és fenyőfák mellett jól megtermett gyümölcsfák is gondoskodnak az árnyékról a nyári melegben hűsölni vágyóknak. A fákon kilenc madárodúban nevelhetik kicsinyeiket a cinkék, verebek és bevallom némelyikben a seregélyek is.
A házban lakó nem lakik. A két szobában összesen 6 fő szállása megoldott. Gesztenyefából készült franciaágy, valamint egyszemélyes öreg parasztágyak várják a vendégeket. Előszoba, fürdőszoba, felszerelt konyhával egybenyitott ebédlő és terasz tartozik a házhoz. A ház stílusában vegyes, udvari része paraszti jellegű, utcai része a 60-as évek jegyeit hordozza.
Az autók a zárható udvaron parkolhatnak, fedett garázs nincs. A vendégház minden évszakban fogadja vendégeit, télen fatüzelésű cserépkályhák melegítenek. Háziállatok jöhetnek.

Horgászat
Csörnöc patak

A vendégháztól alig 200 méterre csordogáló Csörnöc patakot a túlpartról az ősi Hollósi erdő határolja.Azon kedves vendégeink akik a horgászatot kedvelik,rengeteg halfajból akadhat itt horgukra.A ponty, csuka, harcsa, afrikai harcsa mellett szép számmal pisztrángokat is telepítettek. …és ami a legfontosabb, a tokhal! Ez a feltehetően több, mint 200 millió évvel ezelőtt kialakult csontos halfaj itt úszkál a szemünk előtt, sőt mi több, a horgunkra is akad!

Vasvári csónakázótó

Nos, aki a kényelmesebb horgászkörülményeket keresi, az se menjen messzire. A szálláshelytől 6 km-re fekvő csónakázótó a Szentkút ős bükkfái alatt gyönyörködteti a látogatót. A látvány önmagáért beszél, pláne, ha még valami akad is a horogra.

Gersekaráti horgásztó

Gersekarát déli részén található nagy kiterjedésű halban gazdag horgásztó egyaránt keresett helye a sport és versenyhorgászoknak . Az enyhén iszapos medrű tóban pontyok, amurok, csukák, harcsák, keszegek, kárászok várják a szerencsét próbáló horgászt.

Zsennye Fis Farm Horgásztó

Ha már a versenyhorgászatról beszélünk, ne feledkezzünk meg a közeli Zsennyéről sem, ahol több tó is várja a kapitális példányok vadászait. A ponty, csuka, harcsa, afrikai harcsa mellett szép számmal pisztrángokat is telepítettek. …és ami a legfontosabb, a tokhal! Ez a feltehetően több, mint 200 millió évvel ezelőtt kialakult csontos halfaj itt úszkál a szemünk előtt, sőt mi több, a horgunkra is akad!

Vadászat

Akinek inkább a szárazföldön van ínyére az áhított állat elejtése, az ragadjon puskát, de előbb vegye fel a kapcsolatot a vasvári Petőfi Vadásztársasággal vagy a körmendi Rákóczi Vadásztársasággal!
Lovaglás

A háztól nem messze lovastanyán lovaglási lehetőség van. A gyerekek elmehetnek bocinézőbe is.

Termál-fürdő

A Szentkút ős bükköse lábánál kiépített fürdő 40 Celsius fokos vize 2100 méter mélységből tör fel. Innét hozza magával a hévíz a jótékony kálcium-hidrogénkarbonátos metakovasavat, nátriumot. A termálmedence gyerekbarát, 201 köbméteres medencéje gyerekek pancsolására is alkalmas.
A termálmedence mellett 25 m hosszú feszített víztükrű medencében úszhatnak a vendégek.
Termálfürdő várja a vendégeken a közeli Sárváron, Zalaszentgróton is.

Nevezetességek

No, akkor, ha bejártuk a mákfai erdőket, vízpartot, rétet és már lovagoltunk is, akkor kerekedjünk fel a mindössze 6 km-re fekvő Castrum Ferreum-ba, azaz Vasvár városába. Itt halad a Mária Út zarándoklat vasvári szakasza is Celldömölk, Csehimindszent, Vasvár és Máriazell között.
Sétánk végén, ha kellemesen elfáradtunk, térjünk be a Nagy Gáspár Művelődési Központba, mert bizonyosan van valamilyen kiállítás a galériában vagy éppen számunkra vonzó kulturális program.

A fáradékonyabbaknak javasolt bemelegítésnek egy rövidebb túraprogram egy falusi Árpád-kori templom felkeresése alig 4 km-re szállásunktól.
Vendégeink foglalásukat e-mail-en, vagy telefonon tehetik meg.

…(K)

Árlista

Csörren a csermely a kert alatt, A csendet jegyesül kérte. Csobban az ér, benne őz szalad, Csitt, hogy a csend utolérje! Nézi a vízben magát az állat S ring tova képe a nászba, S a Nap kacarászva fest őzgida árnyat A kertben a vén ház falára. A falu Nyugalom. Ez a jelző, amit az idetévedő […]

Kapcsolat

Cím

9800 Vasvár - Nagymákfa, Akáczfa u. 9.

Telefon

00 36 30 8312145

E-Mail

csutoravendeghaz@ gmail.com

Weboldalak

Weboldal

Online foglalás

Foglalás itt: Csutora Vendégház-Vasvár

captcha